EquatioMatematikIndsigt Artikel

Når matematik føles som en tandlægetid – forstå og overvind matematikangst

13. februar 2025 (Opdateret 13. maj 2025)


I denne blog vil vi nu introducere et nyt begreb og, som det ofte er tilfældet, endda i første omgang på engelsk; Math Anxiety. Begrebet kan som i overskriften bekvemt oversættes til matematikangst.

To elever bruger bærbar computer

Math Anxiety

I undervisningsverden flyver der til stadighed mange begreber i luften; nogle højtflyvende, andre mere jordnære. Nogle forsvinder efter et stykke tid eller erstattes af nye termer, andre begreber bliver hængende i den pædagogiske samtale. 

Hvis du på den ene eller anden måde har en berøring med undervisningsverdenen, vil du sikkert allerede nu kunne komme i tanke om en lang række eksempler. Nogle havde fra starten en professionel resonans hos dig, mens andre krævede at du først satte dig ind i nye måder at anskue vores opgaver og udfordringer på. Ingen af den slags begreber skal nævnes her - de er alle tænkt for at give os nye og måder at løfte vores individuelle opgaver omkring undervisning - uanset hvad vores konkrete rolle er.

I denne blog vil vi nu introducere et nyt begreb og, som det ofte er tilfældet, endda i første omgang på engelsk; Math Anxiety. Begrebet kan som i overskriften bekvemt oversættes til Matematik angst, men rent sprogligt kommer man måske dermed op på en lidt for høj klinge og risikerer at blive misforstået. Dette gælder i forhold til den engelsksprogede litteraturs forståelse af begrebet.

Forstå begrebet

For i første omgang at få en indledende forståelse af Math Anxiety kan det måske være hensigtsmæssigt at oversætte begrebet til “Matematik får mig til at føle, at jeg skal til tandlægen”. Hermed menes, at stort set alle eller i det mindste rigtig mange børn, unge og voksne, er helt på det rene med at gode matematiske kompetencer er lige så hensigtsmæssige at have som et fornuftigt tandsæt - alligevel er det årlige eller halvårlige besøg hos tandlægen, sjældent det man ser mest frem til i kalenderen. 

På samme måde har mange det med matematik - de lider i et eller andet omfang af det, man på engelsk med et samlende begreb kalder for “Math Anxiety”. Den faglige litteratur om Math Anxiety strækker sig mange årtier tilbage, og de faglige undersøgelser, der er blevet gennemført, viser bl.a at rigtig mange lider af det - herunder en stor del af eleverne i grundskolen. Eleverne er præget af “Math Anxiety” i større eller mindre grad, men det interessante er, at denne bekymring ikke kun er relateret til den enkelte elevs faglige forudsætninger. Også elever med stærke kompetencer i matematik møder ofte matematikken med hævede kognitive parader og en indre følelse af, at “det vi skal lære bliver for svært”. 

Udenfor undervisningssituationer kan elever, unge og voksne også agere under påvirkning af Math Anxiety i små og store situationer; undviger man, at være den som tæller pointene sammen i et kortspil eller yatzyspil? Studerer man ikke lånetilbuddet fra banken, så nøje som man burde? Er det i virkeligheden dyrere at skifte fra diesel til el-bil? Har indholdet i indkøbskurven sprængt månedens husholdningsbudget?


Math Anxiety i en faglig sammenhæng

I en faglig sammenhæng er Math Anxiety interessant, fordi det i sig selv fungerer som en mental barriere til at tilegne sig nye forståelser og kompetencer på det matematiske område. De fleste matematiklærere vil sikkert kunne tænke tilbage på mange elever og måske endda hele klasser, som i forbindelse med introduktionen af et nyt matematisk stofområde - mere eller mindre diskret - har givet udtryk for, at de har opgivet at forstå dette på forhånd. Nogle elever giver højlydt udtryk for det, mens andre elever oplever en tavs indre følelse af utilpashed over det nye.

I december 2024 udkom bogen “Math Anxiety - Solving the Equation” af Heidi Kirkland og Thomas Hunt, som begge har beskæftiget sig med Math Anxiety i en årrække. I bogen dykker forfatterne ned i begrebet og undersøger bl.a hvad “Math Anxiety” dækker over, hvem der oplever det, hvordan det kan registreres, hvad og hvem som påvirker det, og ikke mindst hvad vi som undervisere (og forældre) kan gøre for at forebygge og mindske sandsynligheden for at Math Anxiety bliver en stopklods i elevernes møde med matematikken. I et af bogens kapitler kommer forfatterne endda omkring det forhold, at lærere som underviser i matematik, selv kan opleve Math Anxiety. For nogle lærere føles et besøg hos tandlægen måske endda mere lystbetonet og medfører mindre svedige håndflader.

Webinar om Math Anxiety

Thomas Hunt er lektor i psykologi ved University of Derby. Han har 20 års erfaring med at undervise i psykologi på tre videregående uddannelsesinstitutioner. Han leder forskningsgruppen Mathematics Anxiety Research Group ved University of Derby, som fokuserer på årsager og konsekvenser af matematikangst, hvordan den kan måles, og hvordan den kan reduceres. Dr. Hunt arbejder regelmæssigt som konsulent for en række organisationer og har publiceret flere forskningsartikler og bogkapitler om emnet matematikangst. Udover dette er han medforfatter til bogen Maths Anxiety: Solving the Equation, udgivet af Routledge.

Oplægget introducerer begrebet matematikangst og undersøger, hvordan det påvirker elevers læring og trivsel – både her og nu og på længere sigt. Der sættes fokus på de psykologiske og adfærdsmæssige faktorer, der kan være forbundet med matematikangst, samt hvordan køn, kultur og læreres rolle spiller ind. Deltagerne får indblik i måder at identificere matematikangst på og bliver præsenteret for konkrete og evidensbaserede tilgange til, hvordan man som underviser kan afhjælpe og forebygge angst i matematikundervisningen.

Udfyld formularen her og få adgang til webinaret

Flere blogindlæg