AppWriter Mac Manual

(v. 1.0.1 05.10.2015)

Installation

AppWriter til Mac fylder ca. 4 MB, når du downloader det fra din kontoside hos WizkidsNår du downloader programmet, skal du pakke din zip-fil ud og placere AppWriter-appen et sted på din MacBook. Herefter er programmet klar til brug.

installation              

Første gang du åbner AppWriter bliver du bedt om at justere tilgængelighedsindstillingerne, således at AppWriter kan fungere sammen med Microsoft Word. Det gør du ved at klikke på ”åbn Systemindstillinger”, hvorefter du klikker på låsen i nederste venstre hjørne og taster din administratoradgangskode. Herefter vælger du AppWriter på listen.

tilgængelighedsindstillinger

Se her hvordan du installerer AppWriter til Mac.

Start AppWriter

Når du skal logge ind i AppWriter, >kan du enten bruge dit Wizkids-login eller dit Uni-login.

login

Download sprog

Første gang du skal bruge AppWriter, skal du downloade et sprog.

download_sprog

Du kan altid slette og geninstallere sprog uden at geninstallere AppWriter. Når du har downloadet et sprog er AppWriter klar til brug.

Værktøjslinje og menu

Når du er logget ind, har du følgende værktøjslinjer og menuer:

Se hvordan værktøjslinjen og menuerne i AppWriter Mac fungerer i denne video:

AppWriter menu

Når du åbner AppWriter kommer denne menu frem øverst.

Foto5

Her kan du oprette nye dokumenter i AppWriters egen teksteditor ved at klikke på Arkiv og derefter vælge Ny på listen.

ny_fil

Du kan derudover blandt andet tilgå din brugerprofil og indstillinger.

Under Profil kan du:

Profil

Teksteditor

Du bruger AppWriters teksteditor, hvis du eksempelvis ikke har Microsoft Word installeret. Når du bruger teksteditor har du hverken brug for værktøjslinjen eller ordforslagsboksen. Hvis du har hentet flere end et sprog kan du skifte sprog direkte i editoren ved at klikke på sproget øverst i boksen.

aw_editor1

Teksteditoren har også indbygget oplæsning og ordforslagFor at få oplæst en tekst kan du markere et eller flere ord og herefter trykke på play-knappen. Du kan også sætte markøren hvorfra, du ønsker en sætning læst op og tryk herefter på play-knappen. Og når du skriver i teksteditoren, vil du få ordforslag, så snart du begynder at skrive.

aw_editor_ordforslag

Du kan også benytte dig af betydningsordbogen i teksteditor. Markér det ord du vil have betydningen af, og klik derefter på betydningsordbogsikonet.

ordbogsopslag

Betydningsordbogen vil derefter åbne, og du kan her læse betydningen af det markerede ord.

ordbogsopslag

Se her, hvordan du får ordforslag og oplæsning på Mac med AppWriters teksteditor.

AppWriter værktøjslinjen

Denne indeholder oplæsning, ordforslag, betydningsordbog og mulighed for at vælge sprog.

Foto14

Du kan bruge AppWriter værktøjslinjen, når du eksempelvis skriver tekst i Microsoft Word. For at få oplæst en tekst kan du markere et eller flere ord og herefter trykke på play-knappen, som er den første knap i værktøjslinjen. Du kan også sætte markøren hvorfra, du ønsker en sætning læst op og tryk herefter på play-knappen.

oplæs-word

I værktøjslinjen kan du desuden benytte dig af betydningsordbogen. Markér det ord du vil have betydningen af, og klik derefter på ordbogsikonet.

Foto16

Betydningsordbogen vil derefter åbne, og du kan her læse betydningen af det markerede ord.

betydningsordbog2

Ordforslag, fagordbøger og specialtegn

Se i denne video hvordan du kan bruge ordforslag, specialtegn samt fagordbøger i AppWriter til Mac:

Ordforslagsboksen

Med den anden knap i værktøjslinjen kan du vælge ordforslag til eller fra.

ordforslag

Når du har valgt ordforslag til, dukker ordforslagsboksen op med ordforslag, så snart du skriver i Microsoft Word.

ordforslag_word

Klik på et ord for at indsætte det i dokumentet. Du kan også trykke Ctrl + Shift og derefter trykke det tal, der står ud for det ord, som du vil vælge.

Når du skriver et ord, bliver ordet enten markeret med sort eller blå i ordforslagsboksen. Når de bliver markeret med blå farve indikerer det, at der ikke er nogle ord i AppWriters ordbog som passer præcis med det som du har skrevet.

Eksempel: skriver du jeg efterfulgt af sg så foreslår AppWriter kun ord som starter med sk, og de er alle markeret med blå. Skrives der sk foreslås der kun ord med sort.

ordforslag_sort

Ved at klikke på play-knappen ud for ordene i ordforslagsboksen kan du få ordene læst op. AppWriter viser altid så mange ord som muligt som passer ind i konteksten. Ovenfor er der eksempelvis 4 sider, som du kan bladre gennem ved at klikke på pilene.

Fagordbøger

Du kan også benytte dig af fagordbøger i AppWriter. Hvis du allerede har fagordbøger oprettet i eksempelvis AppWriter Cloud, så vil de også kunne læses her. Klik på pilen i højre hjørne af opforslagsboksen for at åbne fagordbogen.

åbn_fagordbog

I fagordbogen er alle ord markeret med grøn farve.

fagordbog

Du slår din fagordbog fra ved at gå ind i profil oppe i AppWriter menulinjen, hvor du kan vælge et sprog og vælge ordbog.

vælg_fagordbog

Her får du en liste over dine fagordbøger, som du kan slå til eller fra.

fagordbog_vælg

Hvis du klikker på en ordbog kan du se hvilke ord der er tilføjet til denne. Her kan du tilføje nye ord ved at trykke på plusset oppe i venstre hjørne.

tilføj_ord

Du kan til enhver tid fjerne dine ord igen ved at trykke på Fjern ud for ordet. Desuden kan du slette hele din pågældende ordbog ved at trykke på skraldespandsikonet oppe i højre hjørne.

fjern_brugerord

Specialtegn

De indbyggede specialtegn hjælper med at finde ord, som du har svært ved at stave til. De indbyggede specialtegn er *, som står for et eller flere tegn, og ?, som står for ét tegn.Hvis du for eksempel kun ved at ordet ”interessant” starter med ”in” og slutter på ”nt”, kan du skrive ”in*nt”, og så vil ordprædiktionen automatisk finde alle ord som starter med ”in” og slutter på ”nt”.

specialtegn

Hvis du for eksempel ikke ved om ordet ”cykel” starter med c eller s, kan du skrive ”?” efterfulgt af ”yk, og så vil ordprædiktionen automatisk finde alle ord som starter med et ukendt bogstav efterfulgt af ”yk”.

specialtegn2

Specialtegnene kan også kombineres i samme ord.

specialtegn_kombi

Oplæsning

Under profil kan du vælge mellem forskellige oplæsningsstrategier.

oplæsning

Herunder kan du vælge læsestrategi, oplæsningshastighed og oplæsningsstemme.

oplæsningsstrategier

Stavehjælp

Under Sprog kan du også finde indstillinger for stavehjælp.

stavehjælp

Stavehjælpen viser en liste over de fejltyper, som indgår i programmet. Hvis du for eksempel skriver “jaj”, vil programmet foreslå “jeg”, fordi “aj er en kendt fejltype til endelsen “eg”. Du kan slå udvalgte fejltyper fra ved at klikke på “til” ud fra ordet. Når en fejltype er slået fra, vil knappen “til” blive til “fra” som i eksemplet nedenfor.

stavehjælp_aktivering

Du kan også tilføje dine egne fejltyper ved at trykke på plus-knappen i øverste venstre hjørne. I eksemplet nedenfor tilføjes “ai” som fejl og “eg” som korrekt for denne fejltype. Det betyder at ordet “jeg“ vil blive foreslået, når du skriver “jai”.

tilføj_fejltype

Læs PDF

Se her, hvordan du læser pdf-filer med AppWriter til Mac

Min konto

Under Profil kan du komme ind på din konto.

kontoside

Når du går ind på din konto åbnes en side hvor du blandt andet kan se alle dine brugerkontooplysninger. Her kan du eksempelvis ændre din adgangskode. I venstre side kan du få adgang til PDF fremviser, Ordbogseditor og Statistik.

kontosiden

Under ordbogseditoren kan du tilføje personlige ordbøger og redigere disse. Her har du desuden mulighed for at indlæse hele dokumenter og indlæse alle ord fra et dokument på én gang til din egen ordbog. Derudover kan du også sende din ordbog til andre ved at trykke på ”Send ordbog” for enden af den ønskede ordbog.

ordbogseditor

Under Statistik kan du se statistikker over din aktivitet med AppWriter samt over typiske fejltyper, du laver.

statistik

Nu er du klar til at bruge AppWriter Mac!

Support

For yderligere support henviser vi til support@wizkids.dk